Mercimek
31 Ocak 2018 Çarşamba 10:20 tarihinde yayınlandı
|
Farklı Azot Dozlarının Kırmızı Mercimekte (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi Doğan Arslan |
1 | Araştırma veya Yayının adı: | Farklı Azot Dozlarının Kırmızı Mercimekte (Lens culinaris Medic.) Verim ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi | |||
2 |
Araştırmacıların Adı: | ||||
Doğan Arslan | Yalova Bahçe Kültürü Araştırma Ensttitüsü | ||||
Doç.Dr. Abdullah Öktem | HR.Ü.Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü | ||||
3 | Başlama ve Bitiş Yılı: | 2001 | 2002 | ||
4 | Proje vey aÇalışma Durumu: | Yayınlandı | |||
5 | Yayınlandığı Yer: | 3. Ulusal Gübre Kongresi, 1. Cilt s:511-520, 11-13, Ekim 2004, Tokat. | |||
6 | Destekleyen Kurum ve Kuruluşlar: | ||||
7 | Araştırma Türü | Araştırma | |||
8 | Türkçe Özet | ||||
ÖZET: Bu çalışma Harran Ovası koşullarında 2001-2002 yetiştirme sezonunda Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma alanında, bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Aştırmada Yerli Kırmızı, Fırat-87 ve Seyran-96 kırmızı mercimek çeşitleri kullanılmıştır. Azot dozları ise 0, 2, 4, 6, 8 ve 10 kg da-1 olarak uygulanmıştır. Varyans analizine göre; incelenen özellikler azot dozu, çeşit ve azot dozu x çeşit interaksiyonu bakımından önemli bulunmuştur (P<0.01). Tane verimi 98.1 kg da-1 (Kontrol x Yerli Kırmızı) ile 238.8 kg da-1 (6 kg N da-1 x Seyran-96) arasında değişmiştir. Ekonomik analize göre; en kârlı ürün miktarı 6 kg N da-1 x Seyran-96 interaksiyonunda belirlenmiştir. Elde edilen en yüksek brüt kâr Seyran-96 çeşidinde 75 863 820 TL da-1, Fırat-87 çeşidinde ise 71 551 260 TL da-1 ile 6 kg N da-1 dozunda bulunmuştur. Seyran-96 ve Fırat-87 çeşitleri verilen azotu daha efektif kullanarak Yerli Kırmızı çeşidine göre brüt kârın daha fazla olmasına neden olmuştur. GAP bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen kırmızı mercimekte en uygun azot dozunun belirlendiği ve üreticilerin gelir seviyesini artırıcı nitelikte ve uygulamaya yönelik orijinal bir çalışmadır. |